
Bio Kaszka 5 Zbóż 200 g
Producent: HELPA
Bio Kaszka 5 Zbóż Czary Mamy ma jeszcze lepszy skład! Kaszka dla prawdziwych łasuchów. Daje olbrzymi zastrzyk energii oraz substancji odżywczych z pięciu zbóż. Kaszki CZARY MAMY to produkty dla całej rodziny. Naturalne zboża zawarte w ich składzie, starannie wyselekcjonowane i odpowiednio rozdrobnione, wymagają zaledwie 2-3 minut gotowania. Dzięki naszym staraniom otrzymaliśmy produkt idealny- szybki w przygotowaniu lecz zarazem zachowujący wartości odżywcze. Nasze kaszki polecamy rodzinom szukającym naturalnej żywności, która jest jednocześnie wygodna i szybka w przygotowaniu. Dzięki kaszce CZARY MAMY każda mama może stać się czarodziejką, w trzy minuty tworząc posiłek pełen wartości odżywczych i smaku. Kaszka nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Orkisz Orkisz to dawny gatunek pszenicy, znany już w starożytności. Rzymianie uznawali go za pokarm dający siłę, dlatego spożywali go gladiatorzy i uczestnicy igrzysk. Obecnie panuje moda na orkisz, jego produkty cieszą się dużą popularnością i przypisywane są im liczne właściwości lecznicze. Uprawiany jest jednak na małą skalę, głównie w gospodarstwach ekologicznych. Zawiera więcej białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin oraz składników mineralnych niż pszenica zwyczajna. Jest przy tym lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Gluten orkiszowy jest także lepiej niż pszenny tolerowany przez nasz organizm. Używamy tylko i wyłącznie odmian Schwabenkorn, Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn. Owies Owies zaczęto uprawiać stosunkowo późno, około 2 tys. lat temu. Początkowo był chwastem w pszenicy i jęczmieniu. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych zbóż – uprawiany zarówno w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji Zachodniej. Niestety sektor spożywczy zagospodarowuje zaledwie 5% światowych zbiorów. Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża – zawiera sporo białka, 2-3 razy więcej dobrych tłuszczów niż inne zboża oraz witaminy z grupy B. Znany jest ze swoich właściwości wzmacniających i regenerujących organizm. Na uwagę zasługuje również najwyższa wśród kasz zawartość błonnika rozpuszczalnego – beta-glukanu, regulującego pracę jelit. Proso Proso jest jedną z najstarszych roślin uprawnych; pierwsze zapiski o jego uprawie pochodzą ze starożytnych Chin. Okres największego wykorzystania w krajach europejskich, przypada na lata poprzedzające drugą wojnę światową. Dziś kasza jaglana powróciła na nasze stoły i nie bez powodu została okrzyknięta królową kasz. Jest lekkostrawna, delikatna. Spośród wszystkich kasz zawiera najwięcej żelaza oraz krzemu, poprawiającego stan włosów, skóry, paznokci oraz stawów. Gryka Grykę uprawiano najpierw w Azji, głównie w Chinach, a początek jej zasiewu szacujemy na przełom V i VI w. n.e. Gryka należy do zbóż rzekomych, czyli nie jest zbożem, lecz rośliną. W ostatnich czasach, pomimo niewielkich wymagań glebowych, gryka uprawiano bardzo rzadko. Gryka to źródło cennych związków biologicznie czynnych oraz substancji aktywnych. Białko zawarte w ziarniakach gryki jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i metioninę, których nasz organizm sam nie wytwarza. Żyto Żyto zwyczajne pochodzi z Azji Mniejszej, ale uprawiane jest głównie w Europie: północno-wschodniej, wschodniej i środkowej. Polska zajmuje drugie miejsce w jego światowej produkcji. Żyto to najbardziej odporne zboże – można je uprawiać na wszystkich rodzajach gleb, a jej jakość nie wpływa znacząco na plony. Bio Kaszka 5 Zbóż Składniki: kaszka gryczana ekologiczna 20 %, kaszka jaglana ekologiczna 20 %, pełnoziarnista kaszka manna z pszenicy orkisz ekologiczna 20 %, kaszka owsiana ekologiczna 20 %, kaszka żytnia ekologiczna 20 %. Składniki alergenne (możliwa obecność): inne zboża zawierające gluten. Kraj pochodzenia: ekologiczna kaszka gryczana - Polska; ekologiczna kaszka jaglana - Polska; ekologiczna kaszka manna z orkiszu - Polska/Węgry (w zależności od numeru partii); ekologiczna kaszka owsiana - Polska/Finlandia (w zależności od numeru partii); ekologiczna kaszka żytnia - Polska. Masa netto: 200 g Wartość odżywcza na 100 g suchego produktu: Wartość energetyczna 1482 kJ/351 kcal Tłuszcz 3,4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g Węglowodany 63 g w tym cukry 2,9 g Błonnik 9,3 g Białko 12 g Sól 0,01 g Może zawierać: pszenicę (płaskurkę, samopszę), jęczmień. Zobacz jak przygotować Kaszkę Czary Mamy z Owocami Sposób przygotowania Kaszki Czary Mamy 1. Przygotuj w naczyniu do gotowania 200 ml wody lub mleka. 2. Wsyp powoli dwie łyżki Kaszki Czary Mamy. 3. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji i gotuj 2-3 minuty. 4. Aby wyczarować owocową Kaszkę Czary Mamy dodaj Różdżkę lub Łyżkę Smaku Czary Mamy do gotowej kaszki.
Sklep: helpa.pl
Cena:
18.99
PLN
Przejdź do sklepu